« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2011-2012 Műveltségi vetélkedő jutalomkirándulása
A műveltségi kirándulás
fényképei

A műveltségi vetélkedő 3 fordulója után a végeredményt a nyelvi, a humán és végül, de nem utolsó sorban a reál forduló összesített pontjai határozták meg. Az így kialakult képzeletbeli dobogó tetejére a 11.B osztály csapata állhatott, míg a második, illetve harmadik helyet a 12.B és a 13.A osztály csapata szerezte meg magának. A három osztály jutalma egy egynapos kirándulás volt, ahol megcsodálhattuk a Balaton-felvidék legszebb tájai közül néhányat.

Április 24-én, kedd reggel indultunk el iskolánk elől; kísérőink Szalai Viktória tanárnő és Vígh Viktor tanár úr voltak. Utunk első látnivalója a Raposka mellett található Szent György- hegyi ’Bazaltorgonák’ Tanösvény volt. A Szent György-hegy híres bazaltorgonái mellett haladó, csaknem 4 km hosszú tanösvény a hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket magyar és német nyelvű táblák segítségével. A 414 m magas csúcson lévő tájékoztató tábla segít beazonosítani az innen látható Keszthelyi- hegység és a Balaton- felvidék tanúhegyeit. Az úton folyamatosan haladva megálltunk néha egy-egy táblánál pihenni, ilyenkor Vígh Viktor tanár úr beszélt az itt található élővilágról, illetve a tanúhegyek keletkezéseiről. Miután pár csoportkép készült a csúcson, kis csapatunk elindult visszafelé, majd kissé fáradtan felszállt a buszra, hogy folytassa útját.

A következő megállónk a szigligeti várrom volt, melynek falai közt Szalai Viktória – történelem szakos pedagógus lévén – mondott pár mondatot a vár történetéről. Megtudtuk, hogy a várat a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között. Az apátság után a várat a Lengyel család birtokolta, de közben egy évtizedig még Török Bálint is a tulajdonosa volt. A vár legrégebbi része az öregtorony, amely délen a legmagasabb ponton áll. A 14-15. században bővítették az alsóvárat, 1531 és 1540 között Török Bálint építtette. A szigligeti vár a török háborúk alatt végvárként funkcionált és védte a Balaton vonalát. A 17. századig többször átalakították, majd a század végén egy villámcsapástól leégett, így ma már csak a vár romjai láthatók.

Végül meglátogattuk Keszthely városát, ahol pár órányi szabadidő állt rendelkezésünkre. A kirándulók többsége ezt az időt egy kis sétával, illetve a túra során elégetett kalóriák pótlásával töltötte. Az időjárás végig kegyes volt hozzánk, bár mielőtt hazaindultunk volna, egy kisebb zápor esett, ám ez nem szegte kedvünk. Sárvárra délután fél 5 körül érkeztünk, egy kicsit kimerülve, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva.

 

Dávid Ádám
11.B osztályos tanuló