« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2010-2011

A műveltségi verseny kirándulása

Műveltségi kirándulás

Az idei műveltségi verseny – az eddigiekhez hasonlóan – 3 fordulós volt. A végeredményt a nyelvi, a humán és végül, de nem utolsó sorban a reál forduló összesített pontjai határozták meg. Az így kialakult képzeletbeli dobogó tetejére a 10.B osztály csapata állhatott, míg a második, illetve harmadik helyet a 12.B és a 11. B csapata szerezte meg magának. A három osztály egy egynapos kirándulást nyert, melynek célpontja a Bakony hegység volt.

Április 19-én, kedd reggel indultunk el iskolánk elől; kísérőink Szalai Viktória tanárnő és Vígh Viktor tanár úr voltak. Utunk első látnivalója a cseszneki várrom volt, mely egy sziklaszirten látható a Bakony hegységben. A vár falai közt Szalai Viktória – történelem szakos pedagógus lévén – mondott pár mondatot a vár történetéről. Megtudtuk, hogy a vár az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy kővárépítési korszak szülötte, melyet később (a XIV. században) a Csák nemzetség vásárolt meg. A XVI. században már végvárként védelmezte a Dunántúlt és az országot a hódító töröktől. Miután a háborús idők elmúltak, a várat birtokló Esterházy hercegi család a kővárat egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakította.

A vár megtekintése után újra buszra szálltunk, hogy elérjük következő úti célunk, mely a Gaja-patak látványos és vadregényes szurdoka volt. A Gaja-patak mélyen a mészkőfelszínt átvágva hozta létre a Római- fürdőnek keresztelt áttörést. A patak főleg a tavaszi hóolvadást követően nyújt felejthetetlen látványt, ám mi most is megcsodálhattuk kisebb zúgóit és vízeséseit. A Bakonyról, és annak környékéről Vígh Viktor tanár úr mondott pár földrajzi vonatkozású információt.

A kellemes mértékű kimerültséget okozó túrát követően a Bakony legmagasabban fekvő (461 m) települése, Tés felé vettük az irányt, ahol megtekintettünk egy kovácsműhelyt és egy szélmalmot. Ezután a  „királynék városának” is hívott Veszprémbe mentünk, ahol a diákok egy órát tölthettek szabad programmal, amely a legtöbbeknél egy kisebb sétát és „mekizést” jelentett. A veszprémi program egyúttal utunk utolsó állomása volt.

Sárvárra délután fél 5 körül érkeztünk, egy kicsit kimerülve, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva.

Dávid Ádám
10. B osztályos tanuló

Idegen nyelv

Képek

 

I. helyezés: 12.B osztály

II. helyezés: 10.B osztály

III. helyezés: 11.B osztály

 

 

 

 

 

Humán

Képek

 

I. helyezés: 12.B osztály

II. helyezés: 10.B osztály

III. helyezés: 11.B osztály

 

 

 

 

Reál

Képek

 

I. helyezés: 12.B osztály

II. helyezés: 10.B osztály

III. helyezés: 11.B osztály