« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2015-2016 Műveltségi verseny
Fényképek

A műveltségi verseny kirándulása

Április 13-án a műveltségi verseny győztes csapataival és a diákönkormányzat tagjaival gyönyörű tavaszi verőfényben indultunk kirándulni.

Első megállónk Bánd volt, ahol Essegvár romjaihoz sétáltunk fel. Essegvár, vagy másik nevén a bándi vár története az 1200-as évekig nyúlik vissza. Feltehetően 1279 és 1309 között építették, eleinte nagyrészt fából, majd az 1300-as években átépítették kővárrá. Valószínűleg az 1552-es veszprémi ostrom idején egy portyázó török lovascsapat okozta végső pusztulását. A várból ma már csak egy torony maradt meg, ahonnan már ráláttunk utunk következő állomására, a Szentgáli Tiszafásra.

A vártól tíz perces kellemes sétával elérhető az erdő, amely országos botanikai ritkaságot rejt.  A hűvös, párás klímát igénylő, árnytűrő tiszafa a bükk fafajjal együtt csak az északi kitettségű erdőkben tenyészik őshonosan Magyarországon. A tanösvény a hegy oldalán kígyózik felfelé. Libasorban, komótosan haladtunk, így is néhány diáknak szívet dobogtató hegyi túrának tűnt. A csúcson lévő új, impozáns kilátóhoz már csak a csapat fele jutott fel, ahonnan teljes körpanorámát élvezhettünk. Északra az Öreg-Bakony, délre a Déli-Bakony kiemelt rögei biztosítanak igazi középhegységi élményt.

A szabadprogramot Veszprémben töltöttük sütizéssel, fagyizással. Délután fél négyre értünk haza. Kirándulásunk a programnak és a jó időjárásnak köszönhetően tartalmasra és élvezetesre sikeredett.

Vígh Viktor
DÖK segítő tanár

 

 


A műveltségi verseny 3 fordulóját összesítve az alábbi eredmény született:

  1. helyezett:  12.B osztály (181p)
  2. helyezett:  11.A osztály (176p)
  3. helyezett 11.B osztály (173p)

A fenti csapatok tagjai, valamint a Gárdonyi Géza Általános Iskola minden fordulón megjelenő csapata részt vehetnek az április 13-i jutalomkiránduláson.


A műveltségi vetélkedő reál tantárgyainak fordulóját 2016. március 21-én tartottuk, melyen a matematika, fizika, földrajz és biológia tantárgyak képviseltették magukat.

Földrajzból, természetesen, a legaktuálisabb probléma, a vándorlások kérdésköre került elő, míg biológiából a múlt élőlényei, a dinoszauruszok tértek vissza az animációkon. A reál fordulókon mindig egy kis ügyességi feladatot is becsempészünk a diákoknak! Az idén védőfelszerelésben, játék pisztoly segítségével kellett egymás fejéről lelőni egy Tyrexet!

Fizikából teszt feladatsor kérdéseire válaszoltak a versenyzők. Széles területet öleltek fel az egyes témák. A tájékozottság sokat segített a helyes válaszok megtalálásában. Hibátlan eredmény nem lett, de viszonylag szoros, kiegyenlített pontszámok alakultak ki ebben a részfordulóban.

A feladatokat összeállította és a versenyt lebonyolította: Lőke Dóra, Hegyiné Németh Andrea, Gacs Miklós és Vígh Viktor.

A 3. forduló eredménye:

  1. helyezett: 11.A (57 pont)
  2. helyezett: 11.C (51 pont)
  3. helyezett:   9.B (50 pont)

 


A műveltségi vetélkedő humán fordulóját 2016. február 29-én tartottuk. A feladatokat összeállította és a versenyt lebonyolította: Lukács Katalin, Pernecker Csilla, Grodvaltné Martos Veronika és Dr. Hajdu Tamás.

 

A 2. forduló eredménye:

  1. helyezett: 11.B (72 pont)
  2. helyezett: 12.B (70 pont)
  3. helyezett:   9.B (61 pont)
    Műveltségi verseny idegen nyelvi forduló

 


 

Az idei műveltségi vetélkedő nyelvi fordulójának lebonyolításában közreműködött Czeglédiné Szabó Klára, Berkovits Rita, van Waardenné Csete Ildikó és Horváthné Tischler Noémi.

Az angolszász nyelvű országok kultúrájából összeállított totó után egy németes villámkérdés-sor következett, majd megint „angolra” kellett váltaniuk a csapatoknak: azt kellett eldönteniük, hogy a feladatban szereplő állítások igazak vagy hamisak. Második németes feladatként egy keresztrejtvényt kellett kitölteniük a diákoknak. Egy szóbeli feladattal zártunk: egy-egy villámkérdésre kellett válaszolni Nagy Britanniával és az USÁ-val kapcsolatban.

Örvendetes tény, hogy iskolánk minden osztálya képviseltette magát, ill. a város általános iskoláiból is 3 csapat érkezett. Remélem, a vetélkedőt a tanulók szórakoztatónak találták és bízom benne, hogy sikerült néhány érdekes információval bővíteniük meglévő ismereteiket az angolszász és német nyelvű országokról.

Némethné Rádl Krisztina
szaktanár

  1. helyezett: 12.B (68 pont)
  2. helyezett: 11.A (63 pont)
  3. helyezett: 9.B (59 pont)

Általános iskolások:

  1. helyezett: Nádasdy 8. osztály (41 pont)
  2. helyezett: Gárdonyi csapata (39 pont)
  3. helyezett: Nádasdy 7. osztály (31 pont)