« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Eső ellen köpönyeg, jégeső ellen…

Bolfert Viktória 11.A osztályos tanuló

Bolfert Viktória 11.A osztályos tanuló prezentációja

A csapadék lehet áldás és átok is egyben. A jégesőről inkább csak az utóbbi gondolat jut eszünkbe. Hatalmas károkat okozhat mind a gazdaságban, mind a hétköznapi életben, és komoly anyagi vonzata is lehet. Az elmúlt években tapasztaltak közül kiemelkedik a 2016-os jégzápor, amikor 13 szatmári településről érkezett kárbejelentés. Közel 700 házat rongált meg a jég, a gazdák veszteségeiről nem is beszélve. Őket a Földművelésügyi Minisztérium igyekezett kártalanítani. Mivel a családomnak is okozott már kárt a jégeső, valamint olvastam egy cikket az országos jégesőelhárító rendszerről, úgy gondoltam, jobban beleásom magam a témába.

Manapság egyre több módszert ismerünk a jégeső mérséklésére. Ilyen például a „rakétás módszer”. Ennek lényege, hogy rakétával ezüst-jodidot juttatnak fel a légkörbe. Az ezüst-jodid a levegőben növeli a kondenzációs magok számát, így csökkenti a nagyméretű jégszemek kialakulását. Ezt jellemzően a borvidékek kezdték el alkalmazni, mert a jég a szőlőben hatalmas károkat okozott. Magyarországon is kísérleteztek ezzel a technikával az 1960-as évektől. Jelenleg talajgenerátoros rendszer kialakításán dolgoznak, ami akár az egész országot is képes megvédeni a jégtől. Elvileg a rendszer 2018 májusára el is készül. Ez azonban önkéntesek nélkül, akik ki- és bekapcsolják a generátorokat, elég gazdaságtalan, ugyanis használaton kívül is fogyaszt ezüst-jodidot, amely elég drága anyag.

A kutatásom gyakorlati részeként Takács Attila biológia-kémia szakos és Vígh Viktor biológia-földrajz szakos tanáraim segítségével, érdekes kísérletet végeztem a sárvári Bassiana Hotelben. Ezüst-jodidos oldat és tiszta víz fagyásának sebességét tanulmányoztam a szálloda krioszaunájában. Az eredmények igazolták az elvárásaimat. Az ezüst-jodidos oldat hamarabb fagyott meg, mint a csapvíz. A kísérletet többször is elvégeztem, és rendre ugyanazt az eredményt kaptam. A kísérletet megismételtem normál és ezüst-jodidos szappanbuborékokkal is, hogy a jégkristályok növekedését tanulmányozhassam. Sajnos, a nagy hideg miatt a fagyás olyan gyorsan játszódott le, hogy igazán szép jégkristályokat nem tudtam fotózni, de itt is előbb fagyott meg az ezüst-jodidos buborék.

Remélhetőleg az országos jégeső rendszer mihamarabb kiépül, így csökkenni fog az egyre gyakoribbá váló jégeső okozta kár nagysága.

Bolfert Viktória
11.A osztályos tanuló