« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Énekkari szereplések

A 24. tanévet kezdte meg a gimnázium kórusa 2017 szeptemberében vezetésemmel. A kialakuló órarendben péntek 8. órára került a próba ideje. Kik lesznek azok a lelkesek, akik még ezt is vállalják? Lettek, főleg tizedikesek, kilencedikesek, de végigcsinálták a 11-12-sek is, bár nem minden próbán vettek részt és nem minden szereplést tudtak vállalni.

Sok szereplésünk volt az idén, sok fajta stílusnak kellett megfelelnünk, hisz nem lehet ugyanazt énekelni egy misén, mint egy szabadtéri koncerten. Ehhez kellett igazítani a repertoárt úgy, hogy közben törekedjünk arra, hogy megtartsuk a többszólamúságot is. Nem könnyű feladat, de szerencsére ügyesek a gyerekek, az új tagok a többiek mellett hamar belejönnek, és segítségünkre van Ildi néni és Vera néni is, így gyorsabban tanuljuk a többszólamú darabokat is. Első fellépésünk a Szent László templomban volt októberben, ahol öt Mária-éneket énekeltünk. Volt köztük kánon, gitárral kísért dal és többszólamú ének is. Advent idején önálló fellépésünk volt a Posta téren, többek között Mozart Bűvös csengettyű című művét is előadtuk sok egyéb karácsonyi dal, feldolgozás és megzenésített vers mellett. Az iskolai karácsonyi műsorban is közreműködtünk a hangszeres szólisták mellett.

Januárban a Szent Miklós templomban a Tinódi emlékmisén új dalokat is énekeltünk. Április-májusban szereplésdömping várt ránk. Közreműködtünk a Diákírók, Diákköltők Találkozóján, ahol először adtuk elő Balázs Árpád Bodzavirág című művét, valamint Radnóti Éjszaka című versét és Tinódi dallamokat. Az Éneklő Ifjúságon és a Tavaszköszöntő hangversenyen adtuk elő ez évi programunkat: Anon: Dindírin – 15. századi 4 szólamú madrigál, Amanda MC Broom: The Rose – 3 szólamú feldolgozás, Balázs Árpád: Bodzavirág – 2 szólamú zongorakíséretes mű, Szabó Ferenc: Három népdal – 2 szólamú népdalfeldolgozások, Heaven is wonderful place – gospel, Galt Mac Dermot: Jó reggelt, éjfél. A Ballagáson és az Öreg Diák Találkozón is színesítettük műsorunkkal az ünnepet.

Hagyományos fellépésünk a Fő téren nagyon jó hangulatú volt, köszönet a jó közönségnek, a kiváló hallgatóságnak! Nagy örömünkre iskolánk több diákja is eljött meghallgatni minket, de szülőket, tanárokat, ismerősöket és ismeretleneket is láthattunk a sorok között.

Ebben az évben a fiúk többször szerepeltek külön is. Először az október 23-i műsorban énekelték el Cseh Tamás dalát gitárkísérettel, majd egy Sobri Jóskáról szóló népdalcsokorral ezüst minősítést nyertek a Tiszán innen Dunántúl versenyen. A csokor egy részével felléptek a március 15-i műsorban is.

Szerepléseinken közreműködtek a tanév folyamán: Grodvaltné Martos Veronika, Szijártóné Lepsényi Ildikó, Dénes Patrik gitáron, Schimmer Roberta zongorán. Köszönjük önzetlen segítségüket, támogatásukat!

Május végén még egy napot tölthettünk Kertán a Végh családnak és Topár Zsolt lovas terapeutának köszönhetően. Igazi falusi csapatépítő tréningen vehettünk részt kihasználva a hely adta lehetőségeket. A lovak, a kutyák, a cicák, a galambok most is fantasztikusak! Egy megható dallal emlékeztünk társunkra, Martinra, és köszöntük meg a kirándulást.

Nyolc végzőstől búcsúztunk fájó szívvel, de reméljük – mivel tanulmányaikat itt folytatják – néhányukra még jövőre is számíthatunk. Kraszni Karina, Nagy Alexandra, Toldi Petra, Boros Richárd, Boros Boglárka, Kemendi Réka, Szabó Gergő, Tóth András – köszönjük a sok közös éneklést, a lelkes hozzáállást, a sok nevetést. Kívánjuk, hogy a dal, a zene nyújtotta öröm végigkísérje életeteket!

Pernecker Csilla
kórusvezető

 

 

Fényképek