« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Százan voltunk Operában

Egy jó színházi előadás mindig felkelti az emberek figyelmét. Így volt ez nálunk is, amikor május 12-én a 9-10. évfolyam elutazott Budapestre, az Erkel Színházba.

Katona József Bánk bán c. művét hallhattuk opera előadásmódban. Mivel kötelező olvasmány, úgy gondoltuk, hogy ha látjuk élőben a művet, jobban meg tudjuk érteni. Így is történt.

A történet 1213 végén játszódik. II. Endre király távollétében felesége, Gertrudis kormányozza az országot. Idegen főurakat hoz be, akik a nép nyakán élősködnek. A magyar nemesek összeesküvést szőnek ellene. Meg akarják nyerni Bánk bán személyét is, de ő nem szeretne részt venni ebben. Országjáró körútjáról hazatérve azonban megváltozik a véleménye, mert látja, hogy a nép szenved az elnyomástól. Találkozik Tiborccal, aki elpanaszolja, hogy amíg a parasztok éheznek, addig a gazdagok bármit megengedhetnek maguknak. Bánk tűrésre biztatja az öreget. Az idegen nagyurak egyre arcátlanabbul lépnek fel. Ez a királynő öccsére, Ottóra vonatkozik. A cselekmény akkor bontakozik ki, mikor Bánk bánt egyéni sérelem éri, mivel feleségét, Melindát hírbe hozzák az udvarban. Bár a felelős Ottó, a királynét is joggal lehet hibáztatni. Bánk ezért egy alkalommal felelősségre vonja Gertrudist, aki nem ismeri el a hibákat, szemtelenül beszél vele. A vita egyre élesebbé válik. A királynő orvul le akarja szúrni a bánt, de az kicsavarja a kezéből a tőrt, és leszúrja a királynét. Gertrudist az utolsó percben is csak az foglalkoztatja, hogy nem a királyi székben hal meg. Ezután Petúr bán és társai megtagadják Bánk bánt, aki ebben a nehéz helyzetben egyedül marad. Endre király hazatér külföldről és nagyon megharagszik felesége meggyilkolásáért. Petúr bánra terelődik a gyanú, de Bánk bán megvallja a királynak, hogy ő ölte meg a királynőt, azonban feltárja az okokat is. Tiborc hozza a szörnyű hírt, Melindát meggyilkolták. A bánt elfogja a keserűség, a király megkegyelmez neki.

Az operában felhangzott a Bordal című dal is, melyet mindenki nagyon jól ismer ének óráról.

A szereplőknek gyönyörű hangjuk volt, Melinda betöltötte a teret lágy hangjával. Legtöbbünk kedvence ő volt.

Az előadás után utunk az Aréna Plázába vezetett, ahol szabadon eltölthettünk pár órát. Az összes lány imádta, és hatalmas táskákkal a kezükben tértek vissza a buszba. Ami a fiúkat illeti, ők sem unatkoztak, legtöbben megtalálták a gyorséttermet és ott falatoztak.

Ezután városnézésre került sor. Budapest egy csodálatos város rengeteg nevezetességgel és látnivalóval. Ezek közül mi  a Nemzeti Színházat néztük meg, aminek a különlegessége, hogy olyan mintha egy hajó lenne, valamint a Citadellára is felmentünk, ahol gyönyörű fényképeket készítettünk.

Mindenki nagyon jól érezte magát, ezért reméljük, hogy a következő években is eljutunk szép előadásokra.

Balogh Zsófia
9.B osztályos tanuló