« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2018 szeptemberétől esti munkarend szerint

Képzési ajánlataink

2 év alatt

34 811 01 – Cukrász

34 811 03 – Pincér

34 811 04 – Szakács

54 812 01 – Idegenvezető

--> érettségi vizsgával rendelkezőknek

--> turisztikai szervező, értékesítő végzettséggel a képzés
1 év alatt is elvégezhető

1 év alatt

54 811 01 – Vendéglátásszervező (intenzív)

35 811 02 – Vendéglátó–üzletvezető (pincér, szakács, cukrász végzettséggel)

35 811 03 – Diétás szakács (szakács végzettséggel)

 

Jelentkezés: 9600 Sárvár, Móricz Zsigmond utca 2.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 1.

További információk az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: 06-20/259-3891 vagy 95/320-115

Email: titkarsagsarvaritinodi.hu

Honlap: http://www.sarvaritinodi.hu


A Cukrász a vendégek számára édes remekműveket készít. A leveles, omlós, vagy kelt tésztából készült édes és sós aprósütemények, torták, bonbonok és marcipán-készítmények, a fagylaltból készült édességek és italok a cukrászok keze munkáját dicsérik. Ezeknek a finomságoknak az elkészítése igen sokféle tevékenység végzéséből áll.

A cukrász készít tésztákat, tortákat, tányérdesszerteket, krémeket, csokoládékat, fagylaltokat.

A nyersanyagokat: tojást, vajat, tejszínt, cukrot, gyümölcsöt, fűszereket szakszerűen kell tárolni.

A hozzávalókat a recept szerint pontosan le kell mérni és összekeverni.

A gyümölcsöket meg kell hámozni, a mazsolát meg kell mosni, a tésztamasszát el kell készíteni, majd meg kell sütni.

Természetesen sok gép segíti a cukrász munkáját, de nem lehet mindent gépesíteni. A cukrász a sütemények töltéséhez és díszítéséhez még ma is a jól bevált nyomótasakot, ecsetet és kést használja.

Félkész termékeket is használnak a díszítések elkészítéséhez: cukoröntetet, nugát- és marcipán nyersmasszát és kész keverékeket.


A Pincér fogadja az üzletbe érkező vendégeket és felszolgálja a kiválasztott ételeket és italokat.

Munkája már a vendégek megérkezése előtt elkezdődik. Az étkezési időszakoknak megfelelően előkészíti a terítéket, kiválasztja az alkalomhoz illő tányérokat, poharakat, evőeszközöket. Ellenőrzi az asztalterítők tisztaságát, megteríti és feldíszíti az asztalokat, feltölti a kenyérkosarat. Feladata az étlapok, itallapok és árlapok összeállítása.

Az étterembe, vendéglőbe érkező vendégeket üdvözli, és az asztalhoz kíséri. Átadja az étlapot, a vendég kívánságainak megfelelően az ételekkel, italokkal kapcsolatos ajánlást tesz, és felveszi a rendelést. Kézben vagy szervizkocsin az asztalhoz viszi a megrendelt ételt és italt. Az előírásnak megfelelően felszolgálja az ételeket és kitölti az italokat. Figyeli a vendégek további jelzéseit, kéréseit. Kiállítja a számlát, átveszi, megőrzi és elszámolja a pénzt.

A vendégek távozása után eltávolítja a használt terítéket és rendbe hozza az asztalt.

Egyes esetekben különleges felszolgálási műveleteket is végez, csoportokat fogad, társas étkezéseket bonyolít le, a vendég asztalánál készíti el és tálalja az ételt, szállodai szobában szolgálja fel a rendelést, közlekedési eszközökön, bárokban, fogadásokon, banketteken gondoskodik a vendégekről.


A Szakács elsődleges feladata az ételek elkészítése különféle nyersanyagokból, félkész- és késztermékekből. Azonban a főzés megkezdése előtt be kell szerezni az árut, tudni kell, hogy hol mit lehet kapni, milyen a minőség, az ár, és milyenek a szállítási feltételek. Az áru megérkezése után kerül sor a minőség, mennyiség és az ár ellenőrzésére.

A főzés előtt először ki kell választani a megfelelő nyersanyagokat, majd meg kell tisztítani, fel kell darabolni azokat. Ezután következik a nyersanyagok keverése, főzése, sütése, amihez habverőt, turmixgépet, szitát, merőkanalat, serpenyőket, lábasokat, fazekakat használ.

Az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában nagy a jelentősége az újfajta sütési, főzési eljárások ismeretének, a táplálkozástan és az élelmiszertudomány területén szerzett ismeretek éppúgy a szakács munkaeszközei közé tartoznak, mint a kés és a serpenyő.

Az ételek ízesítésekor lehetőség nyílik az új íz-kombinációk kipróbálására, a hagyományostól eltérő fűszerezésre.

Az elkészült ételeket adagolni és díszíteni kell, egyes ínyenc éttermekben a befejező főzési, sütési, tálalási műveletek némelyikét a szakács a vendég asztalánál végzi.